16 Temmuz 2017 Pazar

KİTAP YORUMU: KURUCUNUN KIZI II Amy Engel


Kitap Adı: Kurucunun Kızı
Yazar: Amy Engel
Yayınevi: Yabancı
Sayfa Sayısı: 272

Merhaba arkadaşlar!!! Bugün Kurucunun Kızı'nın yorumu ile karşınızdayım!!! Kitap uzun zaman önce çoğu kişi tarafından okunsa da... yorumunu yazmadan edemedim açıkçası.

Öncelikle kitabın geçtiği dünyayı açıklayayım size. Nükleer savaş sonrası ABD nüfusunun büyük çoğunluğunu kaybetmiş. Hayatta kalan ufak bir insan grubunu ise Westfall'lar bir araya getirmiş ve insanlar için yepyeni bir dünya kurmuş. Westfall'lar Kurucu ünvanını alsa da maalesef yönetimi Lattimer'ler yüzünden ellerinde tutamamışlar.


Şuan Lattimer'lerin yönetiminde insanlar çok az söz hakkıyla yaşıyor. Babadan oğla geçen bu saçma sistemde, kiminle evleneceğinize dahi karar veremiyorsunuz. Kurucu ve Başkan yüzünden ikiye bölünen halkın barış içinde yaşaması için çareyi evlilikte bulmuşlar. Kurucu tarafının kızları ve Başkan tarafının oğlanları 16 yaşlarına geldiklerinde belli bir sistemle evlendiriliyorlar.

Uygun bir eşleşme yakalayamayan ya da boşanmış kızlara da çok kötü bir durumdaymış gibi muamele ediliyor. Yani sistem özellikle kızların aleyhine işliyor. Yönetici tarafının erkekleri Kurucu tarafının kızlarını düşük gördüğünden onlara sürekli kötü davranıyor; kızlarsa evlilik bozulmasın diye sesini çoğu zaman çıkaramıyor.



Eh, tahmin edersiniz ki, Westfall'lar bu duruma karşı. Demokrasiyi geri getirip insanlara seçim hakkı sunmak istiyorlar ama çok az kaynakları var. Onlarda bu kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek için acımasızca bir plan kuruyorlar.

Kurucu'nun kızı olan Ivy'nin Başkan'ın oğlu Bishop'u öldürmesi gerekiyor. Aslında bu görev ablasına aitti. Bishop'la evlenip, onu öldürecek olan ablasıydı. Ama eh, işler her zaman planlandığı gibi gitmiyor işte.


Ivy hak ettikleri söz hakkına kavuşmak ve ailesini gururlandırmak için Bishop'u öldürmeye hazırdı... fakat evliliklerinin ilk gününden itibaren Bishop hiçte onun beklediği gibi biri olmadı. Kaba, şiddet bağımlısı ya da bencil biri değildi o. Onun ilk gecelerine hazır olmadığını hissedip kanepede yatan, iş bulması için onu cesaretlendiren, ev işlerinde ona yardım edip kendi kimliğini bulmasına yardımcı olan oğlandı.

Eh, haller böyle olunca işler karışıyor tabii...



Son cümlelerden de anladığınız gibi BISHOP'A BAYILDIM!! <3 Anlayışlı, aşkından vazgeçmeyen, sabırlı, yardımsever... bu liste uzar daha arkadaşlar! Kesinlikle her kıza bir Bishop lazım!!

Ivy karakteri ise...yetiştirilme şeklinden dolayı bazı düşüncelerini anlayışla karşılamaya çalışsam da bir noktadan sonra davranışlarına kızmadan edemiyorsunuz. Küçüklüğünden beri bir öldürme planının içinde ve haliyle bazı tabuları yıkmak onun için zor.. kitabın başlarında sevsem de sonlara doğru olan davranışlarını pek onayladığımı söyleyemeyeceğim.



Ivy'nin babası ve ablasından nefret ettim. Demokrasi peşinde falan değil onlar, kendi çıkarlarını düşünen pislikler ikisi de kızında hayatına karabasan gibi çöktüler -_-

Kitaptaki aşk, karakterler ve akıcı üslup kesinlikle çok hoş. Fakat bu kitabı direk distopya severlere tavsiye edemem. Karanlık bir dünya, ölüm kalım mücadelesi ve bol kan yerine daha çok... zor bir aşk hikayesi okuduğumu düşünmekten kendimi alamadım. Evet bu aşk hikayesini sevdim fakat bu arka planda işlenen bir olay olmalıydı bence. Yine suçlulara çok ağır ceza veren ve evliliklere karışan bir yönetim söz konusu olsa da... bunlara yeterince yoğunlaşılmamış. Ama bu kitabı okurken keyif almama engel olmadı.



Bu ilk kitap olduğundan da kaynaklanıyor olabilir. Kitabın sonunda gerçekleşen olay bize çok daha büyük bir kapıyı araladı aslında, ikinci kitapta bu eksik bir ölçüde kapanabilir. Yüksek ihtimalle farklı umutlarla kitaba başladığım için bu kadar yadırgadım. Distopya sevipte aşırı karanlık aurasını fazla bulan insanlar bu kitabı daha çok sevebilir :)



3 yorum:

  1. Okuduğum kitaplardan. Uzun süre geçmesine rağmen ikinci kitabı okuyamadım. :) Güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef benimde ikinci kitabı okuma şansım olmadı henüz ama ilk kitabın sonundan sonra merak ediyorum :)

      Sil
  2. https://kitap-incelemeri.blogspot.com.tr/ kitap incelemelerine başlayacağım blogum. göz atarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil